Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Vatandaşımız ‘borsada oynuyorum’ diyor. Oyun alanı değil aslında” dedi.
Şimşek, ‘Finansal Okuryazarlık Platformu Tanıtım Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, finansal okuryazarlığın geleneksel okuryazarlıktan sonra en önemli okuryazarlık olduğunu ve temel eğitimin parçası olması gerektiğini belirterek, “Önümüzdeki dönemde SPK ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında gerek protokoller, gerekse bunun müfredata çok temel bir alan olarak konulması hususunu çalışıyoruz. Yine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızla özellikle ev kadınların, genel manada hepimizin finansal okuryazar olması konusunda ‘birlikte ne yapabilir’ yönünde de bir çaba var” dedi.
‘Tüyo, duyumla olmaz’
Türkiye’de 8.6 milyon borsa yatırımcısı, 12 milyon da sermaye piyasalarında hesabı olan veya işlem yapan yatırımcı olduğunu vurgulayan Şimşek, “Bunlar büyük rakamlar. Borsadaki yatırımcı sayısı 2020 yılında 1.9 milyon kişiymiş. Şu anda 4 kattan fazla” diye konuştu. 4 büyük kripto platformundaki hesap sayısının da 4 yılda 1.7 milyondan 18.2 milyon kişiye çıktığını dile getiren Şimşek, “Bunlar gerçek anlamda finansal okuryazarlığı gerektiren alanlar. Bu işler tüyoyla, duyumlarla, dedikoduyla yapılacak işler değil. Yatırım işi hangi ölçekte olursa olsun bilgiye, analize dayalı olmak zorunda” şeklinde konuştu. Şimşek, vatandaşların yatırım tercihlerine saygı duyduklarını fakat kaynaklarını heba etmesini istemediklerini, yatırımlarını ekonomiye katkı verecek şekilde yönlendirilmesini istedikleri kaydetti.
Vatandaşların borsayı oyun alanı olarak görmesine değinen Şimşek, “Vatandaşımız ‘borsada oynuyorum’ diyor. Algı böyle olabilir ama burası yatırım yapılan bir platform. Hisse senedi aldığınız zaman şirketi satın almış oluyorsunuz. Tahvil aldığınız zaman, bir şirketin gelecekte oluşturacağı nakit akışına binaen bir yatırım kararı veriyorsunuz. Dolayısıyla burası bir oyun alanı değil” dedi.
Enflasyon 30’lu rakamları görür
En büyük 500 şirketin yüzde 40’ının Amerika’ya göç eden kişiler tarafından kurulduğunu vurgulayan Şimşek, Türkiye’nin de bu anlamda avantajlarının olduğunu ifade etti. Bu avantajları kullanmak için ilk olarak enflasyonu düşürmeleri gerektiğini dile getiren Şimşek, enflasyonu tek hale indirme programının başarılı şekilde uygulandığını söyledi. Aylık enflasyon rakamlarıyla hedeflerin örtüşmeye başladığını dile getiren Şimşek, “Mayıs ayında yıllık enflasyon yükselmeye devam edecek. Yani sürpriz olmasın. Mayıs ayında zirveye ulaşacak yıllık bazda” dedi. Daha sonra para politikasıyla enflasyonun düşeceğini belirten Şimşek, “İnanıyorum ki bu sene sonunda 30’lu rakamı görür. Daha sonra gelecek senede 10’lu rakam, bir sonraki senede tek hane, daha sonra da bunu düşük tek haneye çekip, orada tutmak” diye konuştu.
Borsa yine rekorla kapandı
Borsa İstanbul’da BIST 100 Endeksi, dün günü yüzde 0.04 değer kazancıyla 10.899,28 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirdi.
Önceki gün de alıcılı bir seyir izleyen endeks, gördüğü en yüksek seviye rekorunu da 11.088,01 puana taşımıştı.